Gemarineerde tofu en tempé

Je weet waarschijnlijk wel dat het beter is om wat minder vlees te eten, beter voor je gezondheid én beter voor het milieu. Er zijn allerlei alternatieven om het vlees een keertje te vervangen, denk aan eieren, vis, peulvruchten en producten gemaakt van soja, noten, pinda’s en pitten.

Met dit recept wil ik laten zien hoe je sojaproducten, tofu en tempé, kan gebruiken. Beide gemaakt van de peulvrucht sojaboon, maar door het fermentatieproces heeft tempé een andere structuur, bite en smaak.
Recept van Dian Paramita.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

540 gram tofu en/of tempé
1 sjalot gesnipperd
1 bol knoflook (ja echt 😊) gesnipperd
2 theelepels korianderpoeder
2 cm verse laos fijngesneden (of 2 theelepels poeder)
1 cm verse gember fijngesneden of geraspt
1 eetlepel tamarinde
2 salamblaadjes
3 eetlepels ketjap manis
zout en sambal naar smaak
plantaardige olie (neutrale smaak bv zonnebloemolie of rijstolie)

Hoe maak je het:
Maak eerst de boemboe door de sjalot, knoflook, korianderpoeder, laos, gember en scheutje water met een staafmixer, vijzel of processor te malen tot een glad geheel.
Snijd de tofu en/of tempé eerst in plakken en daarna in reepjes.
Verhit in een ruime koekenpan (met een platte bodem, zodat je de reepjes goed bruin kan bakken) een scheut plantaardige olie en bak de reepjes (eventueel in gedeeltes) goudbruin. Soms is het nodig om wat extra olie toe te voegen om aanbranden te voorkomen. Haal de reepjes uit de pan als ze goudbruin zijn en bak daarna eventueel het volgende gedeelte van de reepjes.

Schuif bij de laatste keer de reepjes een beetje aan de kant, voeg nog wat olie toe en fruit hierin de boemboe en de salamblaadjes aan. Meng de reepjes er doorheen en voeg de tamarinde toe.
Meng de rest van de reepjes er nu ook doorheen en schenk de ketjap erdoor. Laat even goed doorwarmen en verwijder de salamblaadjes.
Proef en breng eventueel verder op smaak met nog wat ketjap of zout en naar smaak wat sambal.

De smaken ontwikkelen zich nog verder als je de reepjes een tijdje laat staan, de volgende dag is het nog lekkerder!

Je kan de reepjes eten met zilvervliesrijst en gewokte groenten, of door de nasi of bami of een ander gerecht waarin je normaal gesproken reepjes vlees zou gebruiken. Ze zijn ook erg lekker in een wrap met allerlei groenten. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *