Deze tomatensoep is zo rijk aan smaak, dat bouillon gebruiken niet nodig is.
Door het roosteren van de groente in de oven ontwikkelen er meer smaken, wat je uiteindelijk echt terug proeft in de soep.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
1 kilo verse tomaten
2 uien
4 knoflooktenen (of meer)
300 gram winterpeen
1 blikje tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
2 theelepels gerookt paprikapoeder
2 theelepels oregano
2 theelepels tijm
100 ml rode wijn
scheutje sojasaus
plantaardige olie (neutrale smaak bv zonnebloemolie of rijstolie)
verse basilicum of platte peterselie
zout en peper naar smaak
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 180° C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was de tomaten, snijd in plakken en leg ze op de bakplaat.
Pel de ui, snijd in halve ringen en leg op de bakplaat.
Leg 2 of meer knoflooktenen (mét schil) tussen de ui en tomaat.
Verdeel er een goede scheut olie over en 1 theelepel tijm en 1 theelepel oregano, meng goed door elkaar en zet in de oven voor minstens 30 minuten.
Schep af en toe even door elkaar. De tomaten zijn klaar als ze zacht van binnen zijn en de randjes een goudbruin gekleurd zijn. De knoflookteentjes zijn inmiddels zacht geworden.
Pel en snipper ondertussen de andere ui en knoflook.
Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes.
Als de tomaten geroosterd zijn dan verhit je een scheut olie in een soeppan en fruit hierin rustig de ui en knoflook aan.
Voeg vervolgens de wortelblokjes toe.
Na 3 minuten bak je even kort de tijm, oregano en paprikapoeder mee.
Vervolgens mag de tomatenpuree erbij en bak deze ook weer even kort mee, laat het niet aanbranden!
Blus het geheel af met de rode wijn en laat even kort koken.
Haal de knoflookteentjes tussen de tomaten en uien uit en pel deze. Voeg ze toe aan de soep, samen met de tomaten en de uien.
Voeg de tomatenblokjes toe en 1 liter water en breng aan de kook.
Wanneer deze aan de kook is zet je het vuur zachter en laat je de soep voor minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg een scheut sojasaus toe en pureer de soep glad.
Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Serveer met de verse basilicum. Eet smakelijk!