voedingscoach, deventer, apeldoorn, overijssel, zutphen, zwolle, diëtist, voedingsadvies, afvallen, gezond eten, kookworkshop, vitaliteit, gezond afvallen, kookles, gezonde school, fit op het werk, afvallen via het werk, gezondheidsactiviteiten, samen gezond in deventer, jong leren eten, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige
Recepten Loes Voedingscoach

Homemade pita

Pita, je kent ze wel, van die platte afbakbroodjes voor bij de shoarma bijvoorbeeld. Vaak veel te plat om netjes doormidden te kunnen snijden en meestal niet volkoren.
Je kan ze prima zelf maken, leuk om te doen en volkoren, dus een stuk gezonder.

Wat heb je nodig voor ongeveer 6 stuks  :

400 gram volkoren tarwemeel (of volkoren speltmeel)
300 milliliter water
1 eetlepel olijfolie
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel zout


Hoe maak je het:
Meng in een kom het zout, de meel, het water en olijfolie. Meng even goed door en voeg dan het gist toe.
Als het een samenhangend deeg wordt, dan haal je het uit de kom en kneed je verder op het aanrecht. Is het deeg te plakkerig, voeg dan nog wat meel toe. Is het te droog, voeg dan nog wat water toe. Het mag licht plakkerig blijven.
Kneed het geheel circa 10 minuten goed door.
Verdeel het deeg in 6 bolletjes en laat deze, zo’n 40 minuten, op een met bloem bestoven aanrechtblad rusten met een schone, vochtige theedoek erover.
Rol daarna de bolletjes uit met een deegroller en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier, als ze niet allemaal passen, bak dan in 2 delen of verdeel de pita’s over 2 bakplaten.
Laat ze weer even 20 minuten rusten onder de theedoek en bak ze daarna in een voorverwarmde oven (230 graden) in circa 10 minuten goudbruin.
Zodra ze opbollen zijn ze klaar.
Lekker met falafel en tahinmayonaise.