linzensoep
Recepten Loes Voedingscoach

Indiase linzensoep

Het is geen geheim dat ik dol op soep ben, zomer of winter, ik eet graag soep. Dit is toch wel één van mijn favorieten! Heerlijk kruidig door de massala en komijn, hartig door de linzen en zoet door de winterpeen. Weinig werk, dus snel op tafel.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

1 ui
2 knoflooktenen
2 winterpenen
duimpje gember
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel garam massala
120 gram gedroogde rode splitlinzen
2 blikjes tomatenblokjes
1 liter water
zout en peper naar smaak
plantaardige olie (neutrale smaak bv zonnebloemolie of rijstolie)
garnering: schepje yoghurt, verse koriander en een beetje sambal

Hoe maak je het:
Pel en snipper de ui en knoflook.
Schil de winterpenen en snijd in blokjes.
Schil de gember en hak heel fijn (of gebruik een rasp).
Verhit een scheut olie in een soeppan en fruit hierin de ui, knoflook en gember voorzichtig aan.
Voeg vervolgens de komijnpoeder en garam massala toe en bak even kort mee.
Doe de winterpeen erbij en bak ook weer even kort mee, vervolgens schenk je de tomatenblokjes en het water erbij.
Breng aan de kook en voeg de linzen toe.

De linzen hebben de neiging om aan de bodem te plakken, dus roer de soep af en toe even goed door.
Als de winterpeen en linzen gaar zijn kan je de soep pureren met een staafmixer.

Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Schenk een soepkom vol en schep een eetlepel yoghurt op, garneer met verse koriander en, als je van pittig houdt, een beetje sambal.
Eet smakelijk!