voedingscoach, deventer, apeldoorn, overijssel, zutphen, zwolle, diëtist, voedingsadvies, afvallen, gezond eten, kookworkshop, vitaliteit, gezond afvallen, kookles, gezonde school, fit op het werk, afvallen via het werk, gezondheidsactiviteiten, samen gezond in deventer, jong leren eten, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige
Recepten Loes Voedingscoach

Pompoen-linzensoep

Ik ben gék op soep! In allerlei soorten, al hebben de soepen met een oranje of rode kleur op de één of andere manier wel mijn voorkeur.
Soep is een goede oplossing voor als je je kinderen wat meer groenten wil laten eten, kan je bij het avondeten een oogje dichtknijpen. 🙂
Bovendien kan je in de soep je restjes groenten verwerken, zoals bijvoorbeeld wat laatste stengels bleekselderij, winterpeen of een verdwaalde aardappel.
Vandaag maak ik een pompoen-linzensoep, pompoen heeft een wat zoete smaak en door het toevoegen van linzen wordt het toch wat hartiger.

Wat heb je nodig:

1 pompoen
2 uien
2 teentjes knoflook
3 stengels bleekselderij
2 theelepels garam masala
2 theelepels komijnpoeder

1 theelepel(tje) sambal
1 blikje tomatenpuree
200 gram rode splitlinzen

400 gram tomatenblokjes
1,5 liter warm water
verse peterselie of koriander

(rijst)olie
yoghurt

zout

Hoe maak je het:
Pel en snipper de ui en knoflook. Was en snijd de bleekselderij in korte stukjes.
Snijd de pompoen doormidden en verwijder met een lepel de pitten. Snijd de helften in dunne schijven en verwijder met een dunschiller de schil.
Tot slot snijd je de dunne schijven in blokjes.
Verhit een scheut rijstolie in een soeppan en fruit zachtjes de ui, knoflook en bleekselderij aan. Doe dit rustig zodat de ui en knoflook niet bruin kleuren.
Voeg vervolgens de kruiden, de sambal en de tomatenpuree toe en bak een paar minuutjes rustig mee.
Voeg de pompoenblokjes toe en bak even kort mee.
Nu mogen de tomatenblokjes, de linzen en het water erbij. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen totdat de pompoen en de linzen zacht zijn. Dit gaat best snel, met een minuut of 20 is het vaak wel klaar.
Pureer de soep in de blender of met een staafmixer.
Proef en voeg naar smaak zout toe.
Is de soep wat te dik? Voeg dan nog wat extra water toe.
Serveer de soep met een lepeltje yoghurt en wat peterselie of koriander.