Sjaksjoeka, een gerecht uit de omgeving Middellandse Zee ~ Midden Oosten. Bomvol groenten; paprika’s, tomaten, uien, lekker gekruid en voor ieder een gepocheerd eitje. Lekker als lunch, maar ook heerlijk als avondmaaltijd, voeg dan wat kikkererwten toe of eet het samen met wat (volkoren) brood en een lekkere salade.
Oja en wist je dat paprika’s super veel vitamine C bevatten? Meer dan bijvoorbeeld sinaasappel en kiwi…dus dat.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
2 uien
2 knoflooktenen
2 gele paprika’s
2 rode paprika’s
2 theelepels komijnzaad
2 theelepels (gerookt) paprikapoeder
2 laurierblaadjes
1 theelepel tijm
cayennepeper naar smaak (het hoort pittig te zijn, maar met kids niet zo handig denk ik ;-))
2 blikken tomatenblokjes
1 à 2 eieren per persoon
plantaardige olie (neutrale smaak bv zonnebloemolie of rijstolie)
verse koriander of platte peterselie
Hoe maak je het:
Pel en snipper de knoflook.
Pel de ui en snijd in halve ringen.
Was en snijd de paprika’s in reepjes.
Rooster ongeveer 2 minuutjes het komijnzaad in een grote, ruime koekenpan, zonder olie.
Voeg vervolgens een flinke scheut olie toe en bak hierin zachtjes de ui en knoflook voor een paar minuutjes.
Doe de paprikareepjes, tijm, gerookt paprikapoeder en laurier erbij en bak alles rustig voor een minuut of tien totdat de paprika wat zachter is geworden en mooi gekleurd is.
Schenk nu de tomatenblokjes erbij en naar smaak cayennepeper. Roer goed door en laat zachtjes pruttelen voor een half uurtje.
Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met wat zout en cayennepeper. Verwijder de laurierblaadjes en maak steeds een kuiltje in de saus en breek daarin een eitje, herhaal dit totdat je genoeg eitjes hebt voor 4 personen. Als de eitjes net gaar zijn, dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuutjes, is je gerecht klaar.
Serveer met fijngesneden koriander of peterselie en volkoren platbrood. Eet smakelijk!