voedingscoach, deventer, apeldoorn, overijssel, zutphen, zwolle, diëtist, voedingsadvies, afvallen, gezond eten, kookworkshop, vitaliteit, gezond afvallen, kookles, gezonde school, fit op het werk, afvallen via het werk, gezondheidsactiviteiten, samen gezond in deventer, jong leren eten, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is super makkelijk. Mayonaise heeft het imago va een ongezonde, vette saus die goed bij fastfood gaat.
Oké, mayonaise is dan wel vet, maar bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en daarvan mogen we met zijn allen wel wat meer binnenkrijgen.
Vetten leveren naast energie, ook de vitamines A, D en E, onverzadigde vetten verlagen ons LDL-cholesterol.
De meeste mayonaises in de supermarkt bevatten onnodige toevoegingen als suiker, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen en het nodige zout. Dus we gaan het gewoon lekker zelf maken.

Wat heb je nodig:

2 eieren
2 theelepels mosterd
220 milliliter (zonnebloem)olie (in ieder geval een olie zonder teveel smaak)
1 citroen
zout
peper


Hoe maak je het:
Het werkt het beste als de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Splits de eieren boven een kom, je hebt alleen het eigeel nodig.
Voeg de mosterd toe en kluts met een garde tot één mooi geheel.
Voeg nu steeds een scheut olie toe onder voortdurend klutsen. Steeds als de olie is opgenomen, voeg je weer een nieuwe scheut toe.
Je ziet nu dat het steeds meer op mayonaise begint te lijken.
Als de dikte goed is, maar de olie nog niet op dan hoef je de laatste olie niet meer toe te voegen.
Pers de citroen uit en voeg naar smaak toe, meng weer goed door.
Tot slot voeg je zout en peper naar smaak toe.

Lekker bij groentefrietjes uit de oven.

Varianten:
Voor tahinmayonaise: voeg een 1 á 2 eetlepels tahinpasta toe en meng goed door.
Voor knoflookmayonaise: voeg 1 geperst knoflookteentje toe en meng goed door.
Voor kerriemayonaise: voeg 1 theelepel (of meer naar smaak) kerriepoeder toe en meng goed door.

De variaties zijn eindeloos, heb je er zelf een bedacht? Laat het weten in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *